Понедельник, 29.04.2024, 14:59
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Полтавський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді

Форма входу
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Наше опитування
Чи потрібна дітям позашкільна освіта?
Всього відповідей: 203
Соціальні закладки
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2016 » Ноябрь » 16 » 16.11.2016
15:21
16.11.2016

Таємниці краєзнавчого музею розгадано!

Восени 2016 р. виповнилося 125 років одному з провідних науково-культурних центрів Полтавщини – Полтавському краєзнавчому музею імені Василя Кричевського. До відзначення цього ювілею долучився й обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді. Спільно з Полтавською універсальною науковою бібліотекою імені І.П. Котляревського ним було проведено пізнавально-розвивальну гру «Таємниці краєзнавчого музею».

15 листопада вихованці гуртків «Географічне краєзнавство» (кер. Копилець Є.В.), «Юні туристи-краєзнавці» (кер. Р.В. Коросташова, Ю.О. Яковенко), «Спелеологія» (кер. Н.В. Горобець, Ю.В. Тимошевська), «Спортивне орієнтування» (кер. Н.Я. Сердюк) зібралися у бібліотеці імені І.П. Котляревського. Як повідомила ведуча гри – завідувачка відділу соціокультурної діяльності ПОУНБ Ю.С. Крамарєва, це місце обрали не випадково: на початку минулого століття бібліотека  і музей сусідили в одному приміщенні, а дещо згодом центральна наукова книгозбірня була структурним підрозділом Центрального пролетарського музею Полтавщини. Почастувавшись цукерками з бібліотечного горщика, гуртківці об’єдналися у три команди – за кольорами фантиків.

А далі на юних краєзнавців чекав пізнавальний маршрут, прокладений бібліотечними залами з другого по четвертий поверх. Щоб його дізнатися, команди шукали підказки в основних каталогах бібліотеки – алфавітних та систематичному.

Різні відділи музею були представлені колоритними персонажами: розгадати таємниці відділу природи гуртківцям допомагав Тигр (чому б і ні? – адже, виявляється, у краєзнавчому музеї зберігається навіть чучело південноамериканського броненосця!), експозиції «Скарби світової історії» – Фараон, із цікавинками колекцій озброєння ознайомлював Рицар. У них перевтілилися вихованці гуртка «Екологічне краєзнавство» Карина Чопенко, Костянтин Фисуненко та Олександр Сафаров (кер. Є.В. Копилець).

Також вихованці центру туризму і краєзнавства переглянули у бібліотечній медіа-кімнаті відеоматеріали про краєзнавчий музей, які давали їм змогу перевірити правильність уже даних відповідей на запитання та містили підказки щодо подальшого проходження маршруту.

Окрім інтелектуальних вправ, на юних краєзнавців чекали й творчі завдання та рухливі ігри, які допомагали згуртуватися новоствореним командам.

Завершився маршрут на п’ятому поверсі бібліотеки – у відділі краєзнавства. Там на учасників гри чекало спілкування із фундаторкою Полтавського краєзнавчого музею – К.М. Скаржинською (вихованка гуртка «Екологічне краєзнавство» Лілія Петрига). Запропонована нею гра «Вірю – не вірю» допомогла з’ясувати ще деякі маловідомі факти з історії музею. А завідувачка відділу краєзнавства М.А. Федорова презентувала гуртківцям добірку музейних видань від початку минулого століття до сьогодення.

І завдання на маршруті, розроблені керівником гуртків ПОЦТКУМ Є.В. Копильцем, і дібрані працівниками бібліотеки книжкові раритети суттєво розширили уявлення вихованців обласного центру туризму про історію та діяльність краєзнавчого музею, його експонати. Учасникам гри було цікаво дізнатися, що у музеї певний час зберігалася унікальна рукописна книга XVI ст. – Пересопницьке євангеліє, на якому складають присягу президенти України, а вирізьблений іще до нашої ери єгипетський рельєф із профілем фараона експонується у ньому й нині довідатися, хто, коли і з чого зібрав відомий усім кістяк мамонта… Усіх розкритих таємниць і не перелічити!

Своїми враженнями від гри організатори та учасники поділилися із кореспондентами філії Національної телекомпанії України «Полтавська регіональна дирекція «Лтава», телеканалів «Місто» та «ІРТ-Полтава». Усі вони підготували сюжети про «Таємниці краєзнавчого музею».

Тож більше про гру можна дізнатися, скажімо, із новин на сайті «Міста» http://misto-tv.poltava.ua/news/novini/tayemnitsi-krayeznavchogo-muzeyu-poltavski-shkolyari-vidkrivali-v-oblasniy-bibliotetsi.html або з інформації на сайті Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського http://library.pl.ua/news/news_archiev/item/2866/

Ми ж дякуємо усім, хто долучився до організації та проведення цього заходу.

Переглядів: 779 | Додав: yulduz