Понедельник, 29.04.2024, 07:36
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Полтавський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді

Форма входу
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Наше опитування
Чи потрібна дітям позашкільна освіта?
Всього відповідей: 203
Соціальні закладки
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2014 » Ноябрь » 28 » 28.11.2014
16:04
28.11.2014
      

Робінзон - 2014

Традиційною для вихованців Полтавського обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді є осіння пізнавально-розвивальна гра природничої тематики. Найчастіше вона відбувається з використанням сюжету роману Р.Л. Стівенсона «Острів скарбів». Але цьогорічна гра, яка відбулася 27 листопада, присвячувалася іншому відомому твору – «Робінзонові Крузо» Даніеля Дефо.

Це й не дивно, адже 440 років тому іспанський мореплавець Хуан Фернандес відкрив безлюдний острів у Тихому океані, на який 310 років тому капітан після сварки висадив шотландського боцмана Александра Селкірка; 305 років тому Селкірка підібрав корабель і він повернувся на батьківщину, а 295 років тому англійський письменник Даніель Дефо, якого надихнули оповідки Селкірка, опублікував роман «Життя й незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо»…

Роман Даніеля Дефо справив відчутний вплив на світову, зокрема, й українську культуру. Перший переклад (точніше, скорочений переказ) «Робінзона Крузо» українською мовою виконав письменник і науковець Борис Грінченко, ба навіть Тарас Шевченко згадував Робінзона Крузо у повісті «Художник» та малював його на засланні!

Тому й ігрові завдання для вихованців краєзнавчих та туристсько-спортивних гуртків пов’язували описану Д. Дефо природу Південної Америки із рослинністю й тваринним світом, звичними для України.

Частина завдань спиралася на загальноприродничу та базову туристсько-краєзнавчу підготовку учасників гри, інші ж були пізнавальними, часом жартівливими, такими, що потребували застосування опанованих раніше знань і вмінь у нових, незвичних ситуаціях, уміння працювати злагоджено та розподіляти обов’язки в команді.

Юні туристи порівнювали Робінзонів у фільмі Одеської кіностудії та франко-англо-канадському кінопроекті компанії Arte France, розпізнавали звичні та екзотичні плоди на дотик, демонстрували знання, які з нині пересічних рослин Полтавщини походять із Америки, обирали між їстівними та отруйними рослинами, визначали тварин за різноманітними слідами життєдіяльності, змагалися у передачі повідомлення пантомімою…

У напруженому дружньому суперництві перемогу здобула команда «Патріоти» гуртка «Географічне краєзнавство» (кер. Є.В. Копилець). Друге місце поділили команди «Бумеранг» та «Єдина родина» гуртків пішохідного туризму (кер. Ярошенко Ю.О., Кожух С.М.), а третю сходинку посіла команда «Екологи» гуртка екологічного краєзнавства (кер. Тесля С.Ю.). Всі ці команди нагороджені грамотами Полтавського обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, а переможці отримали ще й туристські призи.

Переглядів: 570 | Додав: yulduz