Пятница, 26.04.2024, 10:30
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Полтавський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді

Форма входу
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Июль 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Чи потрібна дітям позашкільна освіта?
Всього відповідей: 203
Соціальні закладки
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2014 » Июль » 1 » 01.07.2014
17:32
01.07.2014

Мандрівка юних краєзнавців

У період із 27 по 30 червня 2014 р. група вихованців гуртків «Географічне краєзнавство» та «Юні екологи» ПОЦТКУМ на чолі з керівником гуртків, кандидатом педагогічних наук Є.В. Копильцем та методистом Ю.О. Ярошенко здійснила комплексну краєзнавчу експедицію на території м. Кобеляк та його околиць.

Погода першого дня геть не сприяла облаштуванню польового табору, тож юним краєзнавцям довелося скористатися гостинністю Кобеляцької райСЮТур. Там їх приязно зустріли директор станції В.А. Яловега та керівник гуртків О.М. Ліла. Однак, попри ускладнені погодні умови, програму досліджень виконано повністю. А вона була насиченою!

Насамперед група відвідала Кобеляцьку міську раду. Міський голова О.М. Ісип ознайомив учасників експедиції з основними віхами історії та рисами сучасного розвитку Кобеляк, виявив себе справжнім патріотом рідного міста та України загалом. Чимало краєзнавчих цікавинок вихованці почули і від заступника міського голови О.В. Письмака. На завершення зустрічі О.М. Ісип подарував делегації ПОЦТКУМ історико-краєзнавчий нарис «Край наш кобеляцький».

Потому юні краєзнавці вирушили до районного музею літератури і мистецтва. Окрім багатої збірки експонатів за профілем музею, тут зберігається чимало інших предметів та документів, які акумулюють відомості про природу, історію та етнографічні особливості краю.

Директор музею Т.М. Чешко ознайомила групу як із експозицією, так і з частиною фондів музею, що могли зацікавити учасників експедиції. Особливо вразили юних краєзнавців матеріали про життєвий та творчий шлях засновника музею – педагога, історика, художника О.І. Кулика.

Завершився перший день візитом до 7-мої державної пожежно-рятувальної частини. Там учасники експедиції дізналися про надзвичайні ситуації природного та техногенного походження, яким протистоять місцеві рятувальники. Начальник караулу Ю.О. Попруга ознайомив групу із технічним забезпеченням частини та відповів на запитання гуртківців.

А наступного дня дослідники відкрили для себе іншу грань особистості Ю.О. Попруги – члена правління районної громадської організації краєзнавців. Юрій Олексійович ознайомив їх із частиною власної багатої колекції старожитностей.

Також за допомогою Ю.О. Попруги було організовано польовий практикум із ведення археологічної розвідки. Юні краєзнавці наочно переконалися, скільки можуть оповісти особливості рельєфу та непримітні рештки кераміки просто під ногами.

Юним екологам Ю.О. Попруга допоміг виконати обстеження місцезнаходжень колишніх млинів на ріках Ворсклі та Кобелячку, яке було головною метою їхньої участі в експедиції (юнаки досліджують гідроекологічні аспекти млинарства). Вдалося навіть виявити дубові палі Бабенкового млина на Кобелячку, який припинив роботу ще на початку минулого століття.

А юні географи упродовж другого та третього експедиційних днів цілеспрямовано здійснювали гідрологічні дослідження р. Кобелячка у нижній течії, вимірюючи ширину, глибину, швидкість течії та прозорість води.

Спільно з екологічною частиною групи юні географи описували рослинний і тваринний світ річки, стариць, заплави та надзаплавної тераси (скільки тут було цікавих зустрічей! – білка, їжак, чаплі, рибалочка, сорокопуд жулан з пташенятами, черепахи…), характеризували гідроекологічний стан водойми.

В останній день експедиції здійснювалася камеральна обробка зібраних матеріалів. За попередньою оцінкою, підсумком експедиційних досліджень може стати 3–4 краєзнавчі звіти. Але, звичайно, для цього юним дослідникам потрібно ще чимало попрацювати.

Переглядів: 679 | Додав: yulduz