Вторник, 16.04.2024, 11:12
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Полтавський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді

Форма входу
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Чи потрібна дітям позашкільна освіта?
Всього відповідей: 203
Соціальні закладки
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2015 » Ноябрь » 4 » 04.11.2015
16:35
04.11.2015

Нові відкриття полтавських спелеологів у печері Оптимістична

З 25 жовтня по 1 листопада 2015 року група під керівництвом Дрижирука О. М. та Тимошевської Ю.В. здійснила спелеологічний похід першої категорії складності до печери Оптимістичної (с. Королівка, Борщівський район, Тернопільська обл.).

Печера на теперішній час в переліку найпротяжніших печер світу та займає п’яту сходинку після печер (Флінт-Рідж-Мамонтова, штат Кентуккі, США (651 км),  Сак-Актун, Мексика, Юкатан  (317км), Джевел, Південна Дакота, США (257км), Окс-Бель-Ха, Юкатан, Мексика (256 км) (джерело http://phototravelguide.ru/top10/samyye-dlinnyye-peshchery-mira/).

Сумарна протяжність ходів печери Оптимістичної на сьогоднішній час складає понад 240 км. Вона є найбільшою в Україні, в Європі, у світі серед печер в гіпсових породах.  Дослідження печери планомірно продовжуються.

        Печера знаходиться під патронатом Львівського спелеоклубу «Циклоп», якому належить честь першовідкривачів та найактивніших дослідників цієї карстової порожнини. Печеру було відкрито 8 травня 1966 року під керівництвом та завдяки натхненню і впевненості Савчина М.П.

З того часу в печері проведено понад 230 експедицій, тут побували тисячі людей, які внесли неоцінений свій внесок в розвідування підземного лабіринту.

   Гуртки спелеологів Полтави і Котельви, що працюють при Полтавському обласному центрі туризму та краєзнавства учнівської молоді, не могли залишитись осторонь такої цікавої нагоди.

Вхід до печери знаходиться в лісі, що належить до Національного природного парку "Дністровський каньон"

За тиждень походу вихованці центру здійснили підземні подорожі районами Старий, Центральний, Свіжа вода,  Перехідний, Міраж, Озерний, Заозерний, Вітровий, Північна Корона;

Підземний табір району Свіжа Вода

В підземному таборі Міраж

побачили на власні очі глиняні скульптури, що прикрашають район печери Старий;

Поряд зі скульптурою Грифон

побували в підземному мінералогічному музеї; здійснили допомогу майбутнім дослідницьким  експедиціям, виконавши занесення необхідного вантажу в табір Міраж та води в район Північна Корона;

Підземне озеро Балатон

взяли участь в першопроходженні в Центральному районі печери та зробили топографічну зйомку нового залу та втраченої раніше частини пройдених ходів.

На подяку за це кураторами печери було запропоновано назвати відкритий зал печери, куди першим проліз вихованець нашого центру Нога Іван за нашим бажанням. Іван довго не вагався і запропонував для залу назву «Полтава». Тому на новій карті печери в Центральному районі зовсім скоро ми зможемо знайти назву нашого рідного міста.

Окрім спелеологічних пригод звичайно ж було дружнє емоційне спілкування, спільне виживання в похідних умовах. Плануємо і надалі продовжувати брати участь у дослідженні печери, адже не кожен в наш час може сказати: « Я був там, де не ступала нога людини!»

 

Здійснити пізнавальну подорож до печери Оптимістичної може кожна зацікавлена туристська група, зв’язавшись за контактами на офіційному сайті печери http://optimisticheskaya.com.ua. Вам допоможуть і з послугами провідника, і з проживанням й спорядженням.

Бажаємо успіхів!

Переглядів: 789 | Додав: yulduz