Пятница, 29.03.2024, 03:15
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Полтавський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді

Форма входу
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Июнь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Наше опитування
Чи потрібна дітям позашкільна освіта?
Всього відповідей: 203
Соціальні закладки
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2017 » Июнь » 12 » 12.06.2017
09:44
12.06.2017

Експедиція юних екологів-краєзнавців

Для вихованців обласного центру туризму літо – це сезон подорожей, які підсумовують та закріплюють знання і уміння, набуті впродовж навчального року. Група вихованців гуртка «Екологічне краєзнавство» (керівник Є.В. Копилець, заступник керівника Ю.О. Ярошенко) 8–11 червня 2017 р. здійснила краєзнавчу експедицію до Кобеляцького району.

Основною метою юних екологів-краєзнавців було ознайомлення з регіональним ландшафтним парком «Нижньоворсклянський». Створений у 2002 р. ландшафтний парк охоплює пониззя Ворскли з острівною системою Дніпродзержинського водосховища. Він займає площу понад 23 тис. га та характеризується найвищими показниками біорізноманітності у Полтавській області. Традиційно не лише місцеве населення, а й мешканці низки інших областей центральної та східної України використовують його територію для пішохідних та водних подорожей, купання, спортивного рибальства, милування мальовничими краєвидами, збирання грибів та ягід тощо.

Вихованців обласного центру туризму гостинно прийняв директор Кобеляцької районної станції юних туристів М.П. Шабалтій. Він допоміг їм у розв’язанні організаційних питань, надав консультації стосовно історії та сьогодення Кобеляк та району, розвитку місцевого туристсько-краєзнавчого руху. Користуючись нагодою, діти із зацікавленням побували у музеях при навчальних закладах районного центру – Олеся Гончара в Кобеляцькій загальноосвітній школі № 2, історії школи та народознавства у Кобеляцькому НВК № 1.

Потому учасники експедиції завітали до Кобеляцької районної ради, де поспілкувалися з головою районної ради В.І. Кишінським. Володимир Іванович ознайомив їх із проектом «Створення еколого-натуралістичного парку як експериментально-дослідницького центру з метою розробки інноваційної моделі екологічної освіти та забезпечення умов реалізації екологічного туризму в Кобеляцькому районі», який отримав високу оцінку на обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад Полтавської області. До кінця поточного року проект має бути реалізований за рахунок співфінансування з обласного та районного бюджетів. Голова районної ради також окреслив перспективи розробки нових туристських маршрутів Кобеляччиною, які поєднали б пам’ятки природи, історії та культури.

До розмови долучився і безпосередній учасник розробки проекту – начальник відділу нормативно-правового, інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності ради та управління майном А.І. Кучеренко. Анатолій Іванович розповів про історичне минуле території, що увійшла до РЛП «Нижньоворсклянський», схарактеризував механізм реалізації проекту, співвиконавцями якого виступають Кобеляцька районна рада, регіональний ландшафтний парк «Нижньоворсклянський» та районна громадська організація «Козацька громада Кобеляцького району». Як представник козацької громади, А.І. Кучеренко не оминув і проблеми історичної пам’яті, відповідності символіки району духові сьогодення.

Але, звичайно ж, найбільше враження на учасників експедиції справили відвідини РЛП «Нижньоворсклянський». Оглянувши інфраструктуру адміністративно-наукового центру парку (колишній біостаціонар Полтавського педуніверситету «Лучки»), вихованці з заступником директора РЛП із наукової роботи, кандидатом біологічних наук Н.О. Смоляр вирушили на польове ознайомлення з місцевими ландшафтами заплави та правого корінного берега Ворскли. Наталія Олексіївна розповідала цікавинки про звичні та рідкісні рослини на маршруті, привертала дитячу увагу до слідів перебування диких свиней та козуль, до черепах, які долали високі та стрімкі берегові схили, щоб відкласти яйця на осонні. 

Знайомила із птахами і пропонувала послухати пісню вітру, подарувала краєвид, що відкривається зі Зміїної гори… Юні екологи-краєзнавці переконалися, яким багатим є місцеве біорізноманіття та водночас пересвідчилися у необхідності додаткових заходів задля його збереження.

Аргументами доцільності створення еколого-натуралістичного парку стали також численні зустрічі із тваринами просто на території адміністративно-наукового центру РЛП, відвідини започаткованих тут дендропарку з екзотичними рослинами та музею природи.

Експедиція не лише збагатила юних екологів-краєзнавців новими знаннями, а й справила на них потужне емоційне враження. За її підсумками заплановане виконання пошуково-дослідницької роботи у рамках Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Додаткову інформацію про подорож можна знайти на сайті Кобеляцької районної ради http://radakob.gov.ua/publ/vijiznij_prijom/zustrich_z_uchnivskoju_moloddju/8-1-0-1274

Переглядів: 1596 | Додав: yulduz