Пятница, 26.04.2024, 18:52
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Полтавський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді

Форма входу
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Январь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
Чи потрібна дітям позашкільна освіта?
Всього відповідей: 203
Соціальні закладки
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2016 » Январь » 13 » 13.01.2016
16:59
13.01.2016

Юними спелеологами відкритий новий район у печері Оптимістична!

З 1 по 12 січня нового року вихованці ПОЦТКУМ здійснили черговий  спортивний похід ІІ категорії складності до печери Оптимістичної, що є найбільшою лабіринтовою печерою України та Європи.

Сумарна протяжність ходів сягає 242 км. Але кожного року завдяки невтомним зусиллям ентузіастів-спелеологів відома частина печери збільшується. Цього року печера відкрила підземним шукачам нові продовження на трьох напрямках. Так сталося, що при непрямій  чи безпосередній участі наших  вихованців (керівники Дрижирук О.М., Тимошевська Ю.В.).

Карта печери з позначенням нового району

Почнемо здалеку, що ж таке «першопроходження під землею»? Дуже цікаво про це написав відомий спелеолог Костянтин Серафімов у своїй книзі «Экспедиция во мрак»: «Колодец, в  котоpом не был никто!  H И К Т О.  Мы еще не видим его,  мы только услышали его голос.  Соpвавшись, глыба почти  сpазу  гpохнулась  о  дно,  pазлетевшись  пpи этом на куски: маленький колодчик. Hо в нем не был никто. Hи один из некогда живших и живущих сейчас.  Тысячи,  а может, миллионы лет в нем цаpила лишь тишина, изpедка pассекаемая кpылом летучей  мыши  или наpушаемая звоном капели.  Пеpед нами Hеизвестность – более pеальная, чем когда-либо.   

 

Даже в обыденной жизни неизвестность окpужает нас повсюду.  Кpуг известного,  откpытого pазуму, слишком мал. За его пpизpачной чеpтой, совсем pядом - неизвестное. Чаще всего мы не ощущаем этого. Hо пpислушайся! Hу, вот, напpимеp, что это заныло  под  лопаткой - мышца пеpетpуженная вчеpа под pюкзаком,  пpостуда или  что?  (Поpа  бы  пpистpоить  куда-нибудь опостылевший  на  коленях камень!) Копни чуть глубже - неизвестность. Обычно она незаметна, неощутима, бесплотна. Разум обтекает ее, стpемясь по пpотоpенным тpопинкам.   Hо только не здесь! Вот он - неизвестный колодец – дышит мpаком и холодом. Теppа инкогнита. Мы стоим у тебя на кpаю!» В наш час здійснити нове геграфічне відкриття майже нереально. І тільки незвіданий великий підземний континент дає нам таку можливість.

Восени під час спелеопоходу І кат. скл. група здійснила допомогу, частково забезпечивши підземний табір на Північній короні водою та перенісши запропонований вантаж у дальній табір Міраж. Також, спритний вихованець з Котельви Кашуба Денис під наглядом одного з кураторів печери, Марковича Богдана, здійснив попередню розвідку нового ходу, за яким наступної експедиції прорвались у нову галерею.

Кристалічна колона в новій частині печери (Нога Іван, Журавель Дмитро)

От і цього разу… Окрім спортивної програми, яку потрібно виконати для зарахування походу ІІ категорії складності (2 маршрути 2-А к.скл. та 2 маршрути 2-Б к. скл.), кураторами печери була запропонована робота по переобстеженню периметру району Свіжа вода, де саме і розташовувався підземний базовий табір. У цей час там крім нас працювали спелеологи зі Львова, Києва, Чернівців та Болгарії. Група в складі Касьян Д., Журавель Д., Недерчук Є., Нога І. перевіряла карту, складену багато років тому і в одному з глухих кутів помітили звуження, яке Касьян Денис зміг подолати. Він вийшов в нову систему ходів, де не було слідів перебування людини.

Kасьян Денис першим проліз в новий район печери

Оскільки вузькість була досить складною для подальших робіт в новій частині її потрібно було якось розширити або спробувати обійти іншим шляхом. Поряд було знайдено хід, майже повністю замитий глиною, розкопавши його, отримали порівняно зручну дорогу в нову частину печери. Потім почались роботи по вдосконаленню траси до району першопроходження, оскільки щоб дійти (доповзти) туди доводилось долати незручні і складні ділянки.

Знаряддя праці спелеологів в печері Оптимістичній (Шапочка Іра)

Паралельно група топографічної зйомки знімала і рисувала карту нової частини, обстежуючи бокові відгалуження.

Карта нової частини печери

Оскільки ділянка роботи була досить складною і великою, то в останні дні там працював майже весь підземний табір. І результат перевершив наші сподівання. В останній вихід через черговий прокопаний і розширений вузький хід вийшли в нові широкі й високі галереї з красивими кристалічними утвореннями.

Кристалічні утворення району Шляхетний (Журавель Д.)

Кристали району Сніжний

Порадившись, район назвали Сніжний. У черговий раз печера довела, що спільні зусилля, будь-то копання трас для зручності і швидкості пересування під землею чи приготування смачної їжі для підтримання сил і настрою, чи топографічна зйомка (без якої в спелеологів взагалі не признають першопроходження), чи переобстеження периметру, чи розширення звужень, чи винесення сміття – все працює на загальний позитивний результат!

Арка з монокристалами гіпсу в новій частині печери 

Монокристал гіпсу в галереї Тома Сойєра (Шапочка Ірина, Забережний Максим)

Переглядів: 695 | Додав: yulduz