Четверг, 25.04.2024, 03:01
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Полтавський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді

Форма входу
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Октябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Чи потрібна дітям позашкільна освіта?
Всього відповідей: 203
Соціальні закладки
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2014 » Октябрь » 13 » 13.10.2014
13:18
13.10.2014

Семінар керівників музеїв при навчальних закладах

У період з 8 по 9 жовтня 2014 року  Полтавським обласним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді проведений обласний семінар-практикум керівників (завідувачів) музеїв при навчальних закладах «Упровадження нових форм музейної педагогіки у роботу музеїв при навчальних закладах». Цього року семінар проводився на базі державних музеїв та музеїв при навчальних закладах м. Полтави і Кобеляцького району.

Участь у роботі семінару-практикуму взяли керівники (завідувачі) музеїв при навчальних закладах, методист Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В.Остроградського Драч Н.В., працівники Центру та Кобеляцької районної станції юних туристів.

Відкриття заходу відбулося в обласному центрі туризму і краєзнавства, де директор закладу Комісар С.В. привітав учасників, познайомив з порядком проведення семінару, наголосив на важливості участі у подібних заходах.

Далі робота семінару продовжилася у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського, де з керівниками шкільних музеїв спілкувалися фахівці музею. Завідувач науково-дослідного відділу освітньої роботи Бойко Л.С. розповіла про форми роботи з учнівською та студентською аудиторією, співпрацю з навчальним закладами області. Головний зберігач фондів музею Кондратенко Т.К. звернула увагу на особливості правильного ведення обліку і зберігання колекцій музеїв при навчальних закладах.

Сиволап Н.М., завідувач сектору пам’яткознавства, познайомила учасників з новими виданнями краєзнавчої літератури, звернулася до педагогів з питанням співпраці щодо збору краєзнавчих матеріалів, які стануть основою для створення нових книг з історії населених пунктів області. Крім того, для учасників семінару досвідчені екскурсоводи провели навчально-пізнавальні екскурсії по нещодавно відкритій до 120-річчя від дня народження О.Довженка виставці «Олександр Довженко і Василь Кричевський у сузір’ї творчості» та одному із найцікавіших розділів – музейній скарбниці.

Потім робота семінару продовжилася в актовій залі обласного центру туризму і краєзнавства, де розглядалися питання реалізації принципів музейної педагогіки у музеях при навчальних закладах Полтавщини, тенденції розвитку шкільного музейництва, залучення учнів до активних форм роботи з вивчення історії рідного краю, його культури, традицій і звичаїв.

Місцем проведення заходів другого дня семінару став багатий на історію та культурні традиції Кобеляцький край. При навчальних закладах району діють 17 музеїв різних профілів. Зустріч семінаристів на Кобеляччині відбулася у Бутенківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, де з вітальним словом та виступом про стан освіти в районі і місце музеїв у навчально-виховному процесі до учасників звернулася начальник відділу освіти Коваль Н.М. Учнівський і педагогічний колективи Бутенківської школи представили діяльність музею народознавства та кімнати бойової слави – дійових засобів відродження і пропаганди історичної минувщини та залучення учнівської молоді закладу до її збереження.

Завдяки гарним мультимедійним презентаціям учасники семінару змогли здійснити віртуальні екскурсії, познайомитися з досвідом роботи зразкового краєзнавчого музею Солошинської ЗОШ, музеїв народознавства та історії школи Кобеляцького НВК, історико-краєзнавчого музею Орлицької ЗОШ, меморіального музею Г.С.Писаренка Дрижиногреблянської ЗОШ.

Питання навчально-просвітницької діяльності державного музею та його роль у вихованні підростаючого покоління розглядалося під час роботи у Кобеляцькому музеї літератури і мистецтва, де його директор Чешко Т.М. наголосила про тісну і давню співпрацю музею та юних краєзнавців Центру туризму і краєзнавства.

Завершився семінар ознайомленням з діяльністю історико-краєзнавчого музею Світлогірської ЗОШ, проведенням круглого столу з обміну досвідом щодо діяльності музеїв при навчальних закладах області.

Набутий під час семінару-практикуму досвід дозволить керівникам музеїв при навчальних закладах більш ґрунтовно планувати просвітницьку, експозиційну, масову роботу музеїв, розробити цікаві екскурсійні маршрути.

                                                                              Ярошенко Ю.О., методист з музейної роботи

Переглядів: 623 | Додав: yulduz