Четверг, 18.04.2024, 11:48
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Полтавський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді

Форма входу
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Сентябрь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Наше опитування
Чи потрібна дітям позашкільна освіта?
Всього відповідей: 203
Соціальні закладки
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Головна » 2015 » Сентябрь » 23 » 23.09.2015
08:33
23.09.2015

Перемога юних спелеологів Полтавщини на Кубку України зі спелео-орієнтування серед юнаків та юніорів

З 17  по 20 вересня 2015 року в Чорткіському районі Тернопільської області с. Залісся відбувся Кубок України зі спелеоорієнтування юнаків та юніорів (відкриті змагання Тернопільської області серед юнаків зі спелеоорієнтування «Кубок пам’яті Володимира Олександровича Радзієвського»).

Перші змагання зі спелеоорієнтування гуртківців позашкільних навчальних закладів були проведені у 1967 році, за ними - перші республіканські змагання, а в 1989 році відбулась 1 Всесоюзна матчева зустріч юних спелеотуристів та XX обласні змагання школярів Тернопільщини зі спелеоорієнтування в печерах Млинки, Кришталева, Вертеба. З 2012 р. цим змагання присвоєна назва «Кубок пам’яті В. О. Радзієвського».

Радзієвський Володимир Олександрович (18.04.1930-07.06.2011) – інструктор-методист пішого, гірського і спелеологічного туризму. Спелеолог, альпініст, суддя з туризму Республіканської категорії, член спілки журналістів СРСР, Географічного товариства СРСР, Української спелеологічної асоціації, Національного союзу спелеологів США, один з засновників Української спелеологічної асоціації, відкривач і дослідник перших і найбільших в Україні і світі гіпсових лабіринтових та інших печер. Володимир Олександрович задумав та розробив технологію проведення цих унікальних змагань та довгий час був  їх суддею та «душею».

У цьому році в лісі поблизу ст. Залісся в дубовому лісі розташували свої табори спелеотуристи з Волинської, Запорізької, Полтавської та Тернопільської областей (загалом 12 команд).

Команду нашої території представляли спелеологи з гуртків при Полтавському ОЦТКУМ з Полтава та Котельви (керівники Дрижирук О. М., Тимошевська Ю. В.).

До програми були включені змагання на таких дистанціях: маркована траса (рух коридорами печери за протягнутою мотузкою з виходом на КП і визначенням місцезнаходження);  вибір (швидкісний етап, взяття різних за цінністю КП в обмежений контрольний час); заданий напрямок (взяття КП в чітко визначеному порядку); позначений маршрут (рух по печері за нанесеною на карті лінією, вихід на КП, визначення місцезнаходження на карті, кінцева кількість КП невідома).

Печера Млинки, протяжність якої вже сягнула за 40 км, вкотре стала полігоном для змагань. Район Центральний печери з усіх боків був перекритий. На кожному КП знаходився суддя, який повинен був поставити свій підпис на карті команди, що взяла КП. Першим видом, який був представлений на цьогорічних змаганнях традиційно була маркована траса . Майже на 1 км ходів був розмотаний шнурок, що вів команду від старту до фінішу. На маршруті стояло 6 КП, місцезнаходження яких потрібно біло чітко визначити і проколоти булавкою карту в тому місті, де стоїть КП. При помилці в визначенні більш ніж на 5мм, команда отримувала 0 балів. Наша двійка Прітчін Дмитро, Геращенко Оксана, подолавши цьогорічну досить складну дистанцію, яка була прокладена через вузькі і складні для проходження  місця, зайняла 6 місце. Після закінчення стартів на маркованому маршруті шнурок залишився в печері до кінця змагань, щоб вказувати шлях на вихід командам, що заблукають на інших видах.

На старт вийшли спелеологи, щоб змагатись на дистанції вибір (3 КП по 1 балу, 3 КП по 3бали, 3 КП по 5 балів). Контрольний час  1 година. Двійка Ракчеєв Артем, Шапочка Ірина зібрали 7 КП на  17 балів і з запасом по часу повернулись на фініш. За результатами вони вибороли 5 місце.

На наступний день команди продовжили змагання.  Першими виступали Журавель Дмитро і Котова Ілона.

На дистанції заданий напрямок, відшукавши 6 КП і показавши непогану швидкість і точність, вони вибороли 3 місце.

Після обіду прийшов час дистанції позначений маршрут. Це одне з найскладніших випробувань. На карті намальована лінія ходами печери. Рухаючись нею потрібно знайти і відмітити всі КП (точна кількість їх не відома) і зібрати слова, якими позначено кожне КП. При хоча б одному пропущеному КП команда знімається з виду. Бут Ганна і Кашуба Денис чітко виконала поставлене завдання і принесли команді 3 місце в залік.

Отже на цьогорічних змаганнях за сумою місць по видах Полтавська область вийшла на 1 загальнокомандне місце. Ура!

Також були хороші результати в конкурсній програмі: 2 місце в «Шоу по-туристськи» та 2 місце в конкурсі на кращий бівак.

Наостанок хотілося б процитувати слова В. О. Радзієвського:

«Печери… Їх називають восьмим чудом світу, царством одвічної ночі. Цей феномен природи – частка нашої рідної землі, яку ми повинні пізнавати, охороняти і зберегти для нащадків. Ціною великої праці спелеологів- дослідників розкрилися таємниці лабіринтів. То нехай вони дарують радість всім гостям».

Запрошуємо всіх бажаючих до печер !

 

Переглядів: 672 | Додав: yulduz